3 دسته شغل های مناسب برای افراد دارای مهارت های مهندسی و تخصصی
موضوع بیکاری سالهاست به مهمترین دغدغه رایج میان مهندسان کشورمان به خصوص در سال های اول بعد از فارغ التحصیلی تبدیل شود. مطمئنا در چنین شرایطی فردی موفق به دریافت کار مناسب میشود که در مرحله اول بتواند خود را به سایرین خوب بشناساند تا از این طریق توانایی ها و مهارت های مهندسی و تخصصی خود را در معرض نمایش همگان قرار دهد.
اما اینکه یک فرد تازه فارغ التحصیل چه کند که بتواند قابلیت های حرفه ای خود را به بهترین شکل به دست صاحبان کار یا همان مدیران آینده خود برساند نیز خود به دغدغه دیگری در بین مهندسان تبدیل شده است.
سایت سیویل 808 به بررسی تیم موارد پرداخته است. ابتدا لازم است که انواع پیش آمد های کاری احتمالی را برای افرادی که تازه از دانشگاه فارغ التحصیل می شوند را کوتاه برشمرم:
1- مهارت مهندسی و فریلنسر ورک (کار قراردادی پاره وقت یا کوتاه مدت)
عبارتی که قشر زیادی از مهندسین کشورمان را خصوصا در سال های اولیه پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه در بر میگیرد. داشتن وقت و انرژی بیشتر به همراه کم توقعی مالی که لازمه برخورداری از فرصت های تجربه اندوزی بیشتر است، این دسته از مهندسین را به قشر مخاطب برخی از شرکت ها و موسسات تبدیل ساخته است. به طور کوتاه فریلنسر به شخصی گفته میشود که:
فریلنسر(freelancer) یا فریلنس به کسی گفته میشود که به صورت کارمزد و با قرارداد برای انجام یک پروژه یا طرح کار میکند و مانند اکثر مشاغل دارای قرارداد بلند مدت با شخص یا شرکت خاصی نیست. بعضی از فریلنسر ها توسط یک شرکت یا آژانس خاص به درخواست کنندگان خدمات معرفی میشوند و بعضی کاملاً مستقل هستند و از طریق اینترنت و شبکه ای از مشتران کارهای جدید جذب می کنند.
اما چرا کار موقت یا قراردادی با یک شرکت؟
اینطور نیست که همه متخصصین بلافاصله از بعد فارغ التحصیل شدن متخصص کارهای حرفه ای بزرگ تربیت شده باشند، برای شروع و جذب بازار کار شدن بایست از یک جا شروع کرد و بهترین حالت آن اینست که فرد برای خود کار کند و دانش اندوخته شده از دانشگاه را در مسیر کاربرد واقعی به کار گیرد و مهارت های مهندسی لازم را بیاموزد و وقت و زمان خودش را خودش مدیریت کند تا به انجام یک کار قراردادی در مدت زمان خاص برسد.
در این حالت فرد هیچ رئیسی دائما در بالای سر خود نخواهد داشت و هر زمانی از شبانه روز که دوست داشت کار خواهد کرد این عدمتا مطلوب افرادیست که تمایل دارند خود رئیس کار خود باشند. ضمن اینکه فرد می تواند در این حالت تجربه های لازم برای کار های بزرگ تر و دائمی هم کسب کند. هرچند لزوم کار فریلنسینگ به معنای کار های با اهمیت کم نیست چه بسا بسیاری از مهندسین ایرانی بوده اند که برای مثال در گرایش طراحی محاسبات سازه برای بزرگترین شرکت های خارج از کشور به خصوص شرکت های کشور های حاشیه خلیح فارس به همین صورت قراردادی طراحی محاسبات کرده اند و پول و اعتبار خوبی هم کسب نمودند.
مهمترین مزیت کار قرارداد دستمزدی چیست؟
مهمترین مزیت این شیوه ذخیره کردن زمان کافی برای انجام همزمان چند پروژه ، تجربه اندوزی فرد و در نهایت شناخت مسیر نهایی کاری فرد در آینده میباشد. برای مثال در گرایش تخصصی سازه می توان محاسبان ساختمانی که تا سه سال از دانشگاه فارغ التحصیل شده اند اما مجاز به کسب امضای نظام مهندسی برای محاسبه نقشه های طراحی خود نیستند را جزو همین دسته از افراد نام برد. در این حالت برتری با افرادیست که از درون دانشگاه با انجام این نوع کار ها فرصت تجربه اندوزی همزمان با تحصیل دانش را برای خود فراهم آورند به طوری که در نهایت بعد از فارغ التحصیلی منجر به برخورداری از موقعیت های کاری مناسب تری نسبت به هم دانشگاهیان خود در بازار کار خواهند شد.
2- کار دائمی در شرکت های مشاور و پیمانکاری
این دسته از کارها چه به عنوان پیمانکار و چه به عنوان کارمندان دائمی شرکت های مشاور نیاز به تجربه و مهارت های مهندسی زیادی دارد که مهندسانی که چند سال به صورت فریلنسر ورک در پروژه های کوچک و بزرگ همکاری داشتند می توانند وارد آن شوند در غیر اینصورت ورود بدون تجربه مهندسین به این نوع کار ها باعث می شود این دسته از مهندسین در سال های ابتدایی ورود با خطرات کاری زیادی روبرو شوند.
3- کارهای استخدامی اداری
اما همیشه بین افراد جامعه اکثریت محافظه کارانی هستند که تمایل به کاری ثابت با حقوقی ثابت ماهیانه داشته باشند چه به صورت صرفا عضو هیئت علمی دانشگاه بودن و چه کار در سازمان ها و نهاد های دولتی و نیمه دولتی مهندسی در کشور . این دسته از مهندسین ترجیح می دهند به جای خطر پذیری در پروژه های جدید و ریسک پذیر در پشت میز های خود کار های معمول روزانه ای را انجام بدهند. این قبیل از کار ها اصولا به تجربه کاری خاصی نیازی ندارند و صرف داشتن مدارک دانشگاهی یا تعداد مقالات ISI (برای عضو هیئت علمی دانشگاهی شدن) برای موفقیت در آن کفایت میکند!
چطور می توانیم پس از فارغ التحصیلی به موقعیت های کاری خوبی برسیم؟
پس از تعریف موقعیت های کاری موجود به این نتیجه رسیدیم برای اکثر مهندسان بدست آوردن کارهای کوتاه مدت قراردادی (فریلنسرینگ) ایده آل ترین نوع کاریابی اینترنتی میباشد حال نوبت به آن رسید که بگوییم مشتاقان دریافت کار از چه طرقی می توانند به کار های مورد پسند خود برسند. بیشک بیشترین معضل مهندسان عمران کشورمان در شرایط کنونی پیدا کردن موقعیت های کاری مورد نظر خود میباشد.
اما وب در دهه اخیر تا اندازه زیادی موجب تسهیل در این امر شده است به گونه ای که در دهه اخیر وبسایت های کاریابی فراوانی در این خصوص راه اندازی شد که هم اکنون نیز مورد استقبال قشر عظیمی از مهندسین قرار میگیرد. در مطالب قبل به مهارت های نرم و اهمیت آن را موفقیت در مهندسی اشاره شده است و در یادداشت های بعدی نیز به مواردی همچون رزومه نویسی صحیح و روشهای آن اشاره میکنیم که در یافتن شغل مناسب تاثیر به سزایی خواهد داشت.
Excellent post. I will be experiencing a few of these issues as well..