مهارت های مهندس عمران، 2 حوزه مهم مهارت های مهم مهندسین عمران
در هر شغلی برای موفقیت نیاز است که به مهارت های اساسی آن حرفه مسلط باشید. مهندسی عمران نیز از این قاعده مستثنی نیست! شما به عنوان مهندس بایستی بتوانید از پس مسئولیتی که برای آن ساخته شده اید و یا انتخاب کرده اید به نحو مناسب بر بیایید. مهارت های مهندس عمران، دسته های مختلفی دارد که به آن می پردازیم.
برای این کار باید خودتان به مهارت های مهمی مجهز کنید. مهارت هایی که هم شامل مهارت های فنی و تکنیکال بوده و هم مهارت های نرم.
مهارت های سخت مهندسی
به عنوان یک مهندس باید شالوده مهارت های شما قوی باشد. فونداسیون مهارت های مهندسی، مهارت های فنی و تکنیکال است. مهارت هایی که بیشتر در دانشگاه به آن پرداخته می شود. اگرچه نیاز است که همیشه خود را آپدیت کنید و به بروزترین اطلاعات و روشها در این نوع مهارت ها تسلط داشته باشید. برای اینکه مهارت های فنی را بهتر معرفی کنیم آن ها را به دو دسته مهارت های علمی و عملیاتی تقسیم بندی می کنیم
مهارت های علمی
مهارت های علمی آن دسته از مهارت های مهندس عمران هستند که در حوزه فنی یا سخت دسته بندی شده و در دانشگاه تاکید بیشتر به آن می شود.
به عنوان مثال مهارت هایی همچون مهارت طراحی، مهارت برآورد مهندسی، آیین نامه های مهندسی، تحلیل و طراحی ساختمان های بتنی و فولادی و آشنایی با نرم افزار های مورد نیاز در رشته مهندسی عمران شامل این دسته خواهد شد.
مهارت طراحی:
طراحی سازه بخشی از مهندسی سازه از زیرمجموعه های مهندسی عمران است. مهندسان سازه آموزش دیده اند تا عناصر سازه را به طور دقیق طراحی کرده و در حین ساخت نظارت کنند. تا از اجرای صحیح طراحی سازه اطمینان حاصل شود.
اهداف طراحی سازه:
هدف نهایی طراحی سازه این است که سازه ای تولید شود که بتواند در طول عمر مفید خود بدون شکست در برابر همه بارهای وارد شده مقاومت کند. بدین منظور باید مراحل زیر انجام گیرد:
برآورد ابعاد اقتصادی اعضای ساختاری
بررسی استحکام ، ثبات و استحکام سازه ها
تضمین کننده ایمنی سازه ساختمان
یادگیری این دسته از مهارت های مهندس عمران به حرفه ای شدن شما کمک شایانی خواهد کرد.
جتی اگر نخواهید به عنوان مهندس طراج شناخته شوید، پیشنهاد می کنم اصول طراجی را یاد گیرید
مهارت برآورد مهندسی:
به عنوان یک مهندس یکی از اولین سوالاتی که کارفرما از شما می پرسد در حوزه متره و برآورد است! باید به کارفرما پاسخ دهید که هزینه حدودی ساخت چقدر است و چه مقدار مصالح برای این پروژه مورد نیاز است. بنابراین مهارتی با عنوان متره و برآورد در رشته های مهندسی تدوین و آموزش داده می شود که به این قبیل مسائل می پردازد! برآورد یکی از مهارت های مهندس عمران بوده که با یادگیری آن می توانید زودتر خودتان را نسبت به هم رده هایتان متمایز کنید.
در مهندسی عمران به فرایند اندازهگیری مقدار مصالح مورد نیاز برای اجرای یک پروژه یا محاسبه مقدار مصالح به کار رفته در یک پروژه اجرا شده متره و برآورد گفته میشود. این اندازهگیریها و آنالیزها معمولاً در جدولهایی خاص انجام میگیرند که به آنها صورت وضعیت گفته میشود. متره و برآورد یکی از زیرمجموعههای مدیریت پروژه است. به افراد شاغل در این حرفه مترور گفته میشود. یک مترور باید درک خوبی از روشهای ساخت و ساز و هزینه این روشها داشته باشد. متره جهت محاسبه مقادیر و برآورد جهت پیشبینی قیمت اجرای پروژههای عمرانی کاربرد دارد.
وظایف یک مترور شامل موارد زیر است:
محاسبه مقدار و کیفیت مصالح مورد نیاز
برآورد نیروی انسانی مورد نیاز برای اجرای پروژه
تعیین نرخ در مناقصهها
مهارت تسلط به آیین نامه های ساختمانی
در ایران به تبع بقیه کشورها برای ساخت ساختمان ها، آیین نامه هایی تدوین شده است که در ایران به عنوان مباحث مقررات ملی ساختمان مطرح می شود. یکی از مهارت های مهندس عمران، تسلط به این آیین نامه هاست.
این آیین نامه ها در مباحث مختلفی به مقررات مربوط به طراحی و ساخت ساختمان می پردازد. به عنوان مثال مبحث 10 مقررات ملی ساختمان، مباحث مربوط به طراحی و ساخت ساختمان های فولادی و مبحث 9 به طراحی و ساخت ساختمان های بتنی اشاره می کند.
با توجه به پیشرفت علم مهندسی و فناوری های به وجود آمده، هر چندسال یکبار این مقررات دستخوش تغییر شده و به روز می شود. لذا به عنوان مهندسی که می خواهید در این رشته به فعالیت ماندگار بپردازید باید به مقررات ملی ساختمان مسلط باشید و همچنین ویرایش های جدید آنها را نیز مطالعه کنید. این اتفاق باعث می شود که شما جزو مهندسینی باشید که همیشه به روز هستید و جواب سوالات را بهتر از دیگران خواهید داشت!
آشنایی با نرم افزارها:
برای فعالیت در رشته های مهندسی عمران باید به دو دسته نرم افزار آشنایی داشته باشید و با توجه به فعالیتتان به برخی از آنها مسلط شوید. دو دسته فوق شامل نرم افزارهایی عمومی و نرم افزار های تخصصی می شود.
نرم افزارهای عمومی:
بعضی از نرم افزارها وجود دارد که متخص رشته مهندسی عمران نیست اما برای فعالیت بهتر در این رشته باید تا حدودی به آن مسلط باشید.
نرم افزارهایی همچون نرم افزارهای دسته آفیس، شامل ورد، اکسل، پاورپوینت و …
نرم افزار اتوکد که بین رشته های مهندسی عمران، معماری و تاسیسات مشترک بوده و جزو نرم افزارهایی است که تسلط به آن اهمیت فوق العاده ای دارد
نرم افزارهای برنامه نویسی همچون متلب و پایتون که می تواند در پروژه های تخصصی به شما کمک زیادی کند
نرم افزارهای تخصصی رشته عمران شامل موارد زیر می شود:
نرم افزار ETABS که مربوط به طراحی ساختمان هاست
نرم افزار SAP که با آن انواع سازه ها را می توانید طراحی کنید
نرم افزار SAFE که به طراحی فونداسیون و دالهای بتنی می پردازد
نرم افزار PLAXIS که به رشته های ژئوتکنیک مربوط می باشد
نرم افزار MS PROJECT که مدیران پروژه از آن استفاده می کنند
و بسیاری نرم افزار دیگر که به صورت تخصصی به مهندسین عمران در رشته های مختلف کمک شایانی می کند که در زمان کمتر و با دقت بیشتر به تحلیل و طراحی بپردازند.
برای توسعه مهارت های مهندس عمران زمان به خصوصی را به آموزش مهارت های نرم افزاری اختصاص دهید.
مهارت های عملیاتی
مهارت های عملیاتی مهارت هایی است که اگرچه در کارهای مهندسی به شدت تاثیرگذار هستند اما در دانشگاهها کمتر به آن پرداخته می شود. مهارت های مهندس عمران صرفا به مهارت های علمی خلاصه نمیشود و مباحثی که در زیر آورده شده نیز اهمیت فراوانی خواهد داشت.
برخی از این مهارت ها عبارتند از : مهارت نقشه خوانی، مهارت شناخت مصالح، مهارت کنترل کیفیت، قرارداد نویسی و گزارش نویسی
مهارت نقشه خوانی، یکی از مهمترین مهارت های مهندس عمران
ورودی یا خروجی هر فعالیت مهندسی نقشه است!
مثلا به عنوان یک مهندس سازه خروجی فعالیت شما نقشه های اجرایی است! به عنوان یک مهندس ناظر ورودی اطلاعات شما نقشه هاست!
پس لازم است با نقشه ها به خوبی آشنا باشید و بتوانید نقشه ها را به خوبی تفسیر نمایید.
پس مهارت نقشه خوانی جزو الزامات یک مهندس حرفه ای بوده و از جمله مهمترین مهارت های مهندس عمران می باشد.
مهارت شناخت مصالح:
برای ساخت یک ساختمان به مصالح زیادی نیاز دارید و شما به عنوان مهندس حرفه ای باید در تشخیص کیفیت این مصالح توانا باشید.
این که چه مصالحی را در جای صجیج استفاده کنید اهمیت فراوانی دارد و لذا باید هم به مباحث آیین نامه ای آن و هم به بازار مصالح توجه خاصی داشته باشید.
مهارت کنترل کیفیت:
یکی از مهارت هایی که به عنوان مهارت های عملیاتی مطرح است مهارت کنترل کیفیت می باشد. منظور از کنترل کیفیت، بررسی هر نوع فعالیت و تطبیق آن با استانداردهاست. به عنوان مثال شما باید با روش های نمونه گیری آزمایشگاهی بتن و فولاد آشنایی کامل داشته باشید. باید بتوانید کیفیت خاک را با توجه به نتایج آزمایش تشخیص دهید و حتی با زمان بندی پروژه آَشنا باشید.
کنترل کیفیت پروژه به قدری مهم است که ساعتها در برخی دانشگاههای خارجی به آن پرداخته می شود!
مهارت قرارداد نویسی:
ما برای اینکه از علم خود درآمد کسب کنیم مجبوریم در جامعه فعالیت انجام دهیم. یکی از ارکان کسب و کار مهندسی نوشتن قراردادهای درست است. به قول یکی از مدرسین کسب و کار قبل از اینکه لازم باشد ماه و سالها برای حق و حقوقتان از پله های دادگاه بالا و پایین بروید، قرارداد درستی ببندید. نوشتن قرارداد درست مفاهیم دارد که به عنوان مهندس باید با آنها آشنا باشید.
قرارداد نویسی گرجه مهارتی است که به حوزه های حقوقی مربوط بوده اما از جمله مهارت های مهندس عمران نیز می باشد که باید به صورت حداقلی در مورد آن اطلاع داشته باشد.
مهارت گزارش نویسی:
یکی دیگر از مهارت های مهندس عمران مهارت گزارش نویسی صحیح است. به عنوان یک مهندس عمران گزارش های زیادی را باید ارائه دهید. این گزارشها شامل گزارش به مراجع رسمی و غیر رسمی می باشد. منظور از مراجع رسمی، ارگان هایی است که برای ادامه فعالیت با آنها ارتباط دارید که یکی از آن ها شهرداری به عنوان مرجع صادر کننده پروانه می باشد.
گزارش های غیر رسمی شامل گزارش هایی است که باید به مدیران بالا دستی، کارفرما و غیره بدهید. از این دست گزارش ها که کمتر به آن پرداخته شده است اهمیت فوق العاده ای دارد و در صورت تقویت این مهارت شما را چند پله بالاتر از سایر رقبا نشان می دهد.
پس خودتان را به مهارت گزارش نویسی مجهز کنید. این مهارت چه به عنوان یکی از مهارت های مهندس عمران و چه به عنوان یکی از مهارت های کارمندی می تواند باعث ترقی چند پله ای شما شود.
مهارت های نرم
مهارت های مهندس عمران صرفا به حوزه مهارت های فنی ختم نمی شود. باید مهندسی را نیز به عنوان یک کسب و کار بررسی کنیم. دسته دوم مهارت های هر کسب و کاری مهارت های نرم می باشد. برخی از مهارت های نرم مهندسی عبارتند از:
مهارت های ارتباطی، شبکه سازی، مدیریت استرس، مدیریت زمان، مدیرت عملکرد، رهبری، مهارت های تصمیم گیری، حل مسئله، تفکر سیستمی، حل تعارض، سیستم سازی و غیره.
در مهندسانه در این مطلب به 8 دسته مهارت های نرم مهندسی اشاره شده است که پیشنهاد می شود حتما مقاله را مطالعه کنید.
بنابر آنچه نوشته شد، برای اینکه کسب و کار مهندسی خود را به صورت حرفه ای پیش ببرید بایستی در دو حوزه مهارت های نرم و سخت خودتان را تقویت کنید. این امر به صورت یک شبه به دست نمیاد اما لازم است تصمیم بگیرید که برای توسعه مهارت های خود در هر دو حوزه زمان کافی بگذارید.
ما در مهندسانه بیشتر به حوزه مهارت های نرم مهندسی می پردازیم و شما را کمک می کنیم که بهتر و در زمان کمتری به این حوزه مسلط شوید و این حوزه از مهارت های مهندس عمران را حرفه ای تر بیاموزید و به کار گیرید.
Nice post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon every day. It’s always interesting to read through content from other writers and use something from other sites.
Wow! Thank you! I always wanted to write on my site something like that. Can I include a fragment of your post to my site?
Greetings! Very helpful advice within this post! It is the little changes that produce the most significant changes. Many thanks for sharing!