ارتباطات حرفه ای برای مهندسین
پروفسور اشرف حبیب الله: 85 درصد موفقیت هر مهندس به مهارت های غیرفنی آنها وابسته است.
یکی از مهمترین مهارتهای نرم، ارتباطات است.
ارتباطات یکی از چند عاملی است که با تلاش نه چندان زیاد، تغییرات عمده و سریعی برای شما به ارمغان می آورد. تغییراتی که خودتان را هم شگفت زده می کند. در واقع ارتباطات شما می تواند به عنوان مزیت رقابتی شما تبدیل شود. آن هم در صنعتی هم چون صنعت ساختمان که با اقشار مختلف از فرهنگ های متفاوت و وضعیت مالی و رفتاری مختلفی در ارتباط هستید.
بسیاری از مهندسها می گویند از جایی به بعد، مهارت های فنی و تخصصی شان در پیشرفت مالی تاثیر زیادی ندارد و حل این مسئله با ساختن و نگهداری از روابط امکان پذیر است. شما چه به عنوان مهندسی که کارمند یک شرکت هستید و چه به عنوان یک مدیر میانی و یا مدیر ارشد ناگزیر هستید با افراد متفاوتی ارتباط برقرار کنید و به قول تونی رابینز کیفیت زندگی ما همان کیفیت روابط ماست. اگر بتوانید روابط درستی ایجاد کنید، شک نکنید خودتان را چند پله ترقی داده اید.
ارتباطات را می توان به دسته های مختلفی تقسیم بندی کرد. ارتباطات کاری، ارتباطات شفاهی، ارتباطات کتبی و ارتباطات مجازی. بیایید از ابتدا شروع کنیم. می خواهیم ببینیم ارتباطات از کجا ساخته می شود.
ساخت رابطه در دانشگاه
اولین جایی که ارتباطات از آن ساخته می شود دانشگاه است. شما در دانشگاه با افراد زیادی همکلاس هستید. دانشجویان سال بالایی و پایینی را هم به این لیست اضافه کنید. بعد از فارغ التحصیلی هر کدام از این افراد در حوزه های مختلف مشغول به کار می شوند.
حوزه هایی مثل خدمات مهندسی، فروش، سازه، ژئوتکنیک، استارتاپ و سازمان های اداری و دیگر پست ها. اگر ارتباط خوبی با آنها برقرار کنید می توانید به شکل موثری از نفوذ آنها استفاده کنید. همچنین بسیاری از اساتید دانشگاه ها در بازار کار نیز فعال هستند.
با حفظ رابطه محترمانه و علمی، از طریق این اساتید مسیری برای پیشرفت خود نیز دست و پا می کنید. یکی از راهکارهای حفظ رابطه با این دو قشر ارسال پیامک در مناسبت های ویژه است. اما یادتان باشد پیامک های اختصاصی ارسال کنید.
ساخت روابط با کارآموزی و کارمندی
از نظر من برای پیشرفت در مهارت های کاری، آن هم برای افرادی که تازه می خواهند به بازار کار وارد شوند، کارآموزی امری واجب است. وقتی کاراموزی انجام دهید، با موانع کار به صورت عملی مواجه می شوید و با چالش های آن دست و پنجه نرم می کنید. البته این که در چه محیطی به کاراموزی بپردازید بسیار مهم و کلیدی است.
نکته مهمتر این است که هدف شما از کار آموزی یادگیری باشد و نه صرفا کسب درآمد. زمانی که با هدف یادگیری فعالیت می کنید، روابط بسیار با کیفیتی ایجاد خواهد شد. این روابط هم با کارفرماها و هم با مهندسانی است که در پروژه فعالیت داشته و سمت بالاتری نسبت به شما دارند.
بعد از سپری شدن دوره کارآموزی باید علاوه بر مهارتهایی که آموخته اید، روابط با کیفیتی نیز ساخته باشید.
در واقع برای ساخت روابط باید مهارت شبکه سازی را به خوبی بیاموزید.
شبکه سازی چیست؟
اگر بخواهم مهارت شبکه سازی را خیلی ساده تعریف کنم در دو کلمه بیان می شود: ایجاد روابط.
اگر می خواهید شغلی فوق العاده داشته باشید، ایجاد روابط محکم نه تنها در صنعت، بلکه در همه جنبه های شغلی و زندگی، یک امر ضروری است. در عین حالی که ایجاد روابط یکی از مهمترین عناصر موفقیت شغلی است، این مهارت، مسئله ایست که بسیاری از متخصصان مهندسی به دلایل زیادی با این چالش دست و پنجه نرم می کنند.
بخشی از این چالش به طبیعت فنی کار مانند مشغله بیش از حد ما بر میگردد. بخشی نیز به ویژگی های شخصی ما مثل عدم اعتماد به نفس، عدم آشنایی به اتیکت کاری، غرور و عدم آشنایی با مهارت گوش کردن. از طرفی تقریبا در هیچ کلاس و دوره مهندسی به این مهارت مهم پرداخته نمی شود.
بسیاری از مردم فکر می کنند که شبکه سازی، رفتن به یک گردش اجتماعی، جمع آوری کارت ویزیت و تلاش برای به دست آوردن مشتری است. اگر چه همه اینها مهم است اما در حقیقت شبکه سازی یا ایجاد روابط، با کاری که شما بعد از اولین جلسه انجام می دهید، تعریف می شود. یعنی اینکه بعد از جلسه اول چگونه روابط خود را با مخاطب ادامه دهید.
همان طور که قبلا هم اشاره کردم، ساختن روابط قوی بر کیفیت زندگی شما هم تاثیر بسزایی دارد. با یک جستجوی ساده می توان فهمید که مشاغل موفق و زندگی های لذت بخش بر اساس روابط مستحکم ساخته می شوند.
ما دائماً در حال ایجاد ارتباط با همکاران، مشتریان، اعضای تیم، سرپرستان کارگاه، اعضای خانواده و دوستان خود هستیم. دائما در حال ساختن روابط هستیم. پس باید کار ارزشمندی باشد!
همچنین این مهارت یکی از عناصر اصلی برای موفقیت ما است زیرا هر چه روابط بیشتر باشد، شبکه ما بزرگتر خواهد شد و فرصت های بیشتری در اختیار ما و شرکت ما قرار خواهد گرفت. البته فقط اندازه شبکه ما نیست؛ کیفیت روابط ما نیز تأثیر زیادی در موفقیت ما خواهد داشت.
Excellent blog you have here.. It’s hard to find excellent writing like yours these days. I truly appreciate people like you! Take care!!